onsdag 9 mars 2016

Uppdatering investeringskriterier

Har haft en del funderingar över mina investeringar och haft några nya tankar därför uppdaterar jag mina investeringskriterier så att de stämmer överens med min filosofi. Jag har även rangordnat dem i vilken mån de har betydelse för mig.

Kriterier:

Tjänar pengar – huvudsaken med investeringen är att jag ska få avkastning, storstilade planer kan alla företag ha, men jag är intresserad av de som verkligen visar att deras affärsmodell funkar. Stabil vinsthistorik och vinsttillväxt.

Låga skulder – ger mer flexibilitet när möjligheter dyker upp. Hög räntetäckningsgrad och hög soliditet.

Stark huvudägare – jag blir mer intresserad om jag ser att det finns ägare som inte bara är stora institutioner. Anledningen är att det känns bättre med någon som har stora incitament att göra ett bra jobb med företaget, tänk Persson i H&M, Wall i Beijer Alma eller Lundberg i Lundbergsföretagen. Även att ledningspersoner som VD har stora innehav är ett plus av samma anledning. Starka huvudägare har också möjligheten att påverka företaget i en gynnsam riktning anser jag.

Direktavkastning – Utdelningen ska inte äventyra långsiktiga investeringar eller handlingsfriheten. En lång historik med utdelningar ser jag som en indikation på att företaget är stabilt och har gjort noggranna avvägningar för vad som är bäst för företaget. Jag anser dock att högre utdelning är attraktivt med tanke på att jag då själv också har möjlighet att bestämma vad jag gör med den. Utdelningen är viktigare på lång sikt för mig även om jag på kort sikt vill ta emot en del av vinsten då även företag kan göra missbedömningar av investeringar.

Lågt P/E-tal – jag ser på det för att veta hur man värderat företagets vinster över tid. Företagets värdering under en 10 års period. Men använder också P/E-talet för att jämföra med konkurrenter.

Kännedom – bolag vars produkter jag själv använder eller som jag ser mycket runt omkring mig är intressanta, då kan jag se dem i aktion, testa kvaliteten på varorna och ha en aning om vad de sysslar med. Det här hamnar än så länge längst ned då det inte är alla produkter jag själv kommer i kontakt med, det viktiga där är då att jag åtminstone läst på om företagets produkter och förstår vad det är de producerar eller tillhandahåller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar